Låneguiden

ÅOP

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP viser dig dermed hvad det præcis koster dig at lån penge, inklusive renter, gebyrer og andre omkostninger i den forbindelse. Det er lovpligtigt for lån udbydere i Danmark at oplyse om ÅOP. Derfor har vi også gjort ÅOP synligt for dig her på siden, så du nemt kan få et overblik.

Ydelse

Ydelsen er det beløb, som du hver måned på dit lån. Ved nogle låneudbydere kan en ydelse også være i hvert kvartal, dette kan også kaldes for termin. En ydelse består af renter og gebyrer. Hvis du afdrager på et lån, vil afdrag også være indeholdt i din ydelse. Du vil blive præsenteret for en brutto- og nettoydelse. Bruttoydelsen er det beløb du betaler før du gør brug af dit skattefradrag. Nettoydelsen er af gode grunde så det beløb du betaler efter du har gjort brug af dit skattefradrag.

Variabel rente

Med en variabel rente vil du få et lån, hvor renten er svingende. Du vil i de fleste tilfælde få de billigste lån, når du vælger en variabel rente. Alternativet hertil er det der kaldes et fastforrentet lån. Med et kviklån er løbetiden ofte kort og derfor vil det være fordelagtigt med variable renter. Det bunder ud i at det er billigere og risikoen er mindre, da der sjældent opleves store rente udsving indenfor kort tid.

RKI (Ribers, Experian)

RKI (Ribers Kredit Information) går i dag under navnet Experian, men er stadig et dansk register over dårlige betalere. Du vil støde på mange udfordringer, hvis du er så uheldigt at være blevet registreret hos RKI som dårlig betaler. Dette gælder ved optagelse af lån, men også hvis du står overfor at skulle tegne en forsikring. Udbydere af lån i Danmark har nemlig adgang til RKI registret og gør brug af dette ved en eventuel kreditvurdering.

Restgæld

Restgæld er det beløb der er tilbage af dit lån. Hver gang du betaler et afdrag på dit lån, vil din restgæld derfor falde. I rest gælden er der dog ikke indeholdt rente, så hvis du vil indfri dit lån kan du ikke tage i den. Du kan altid henvende dig til din respektive långiver, hvis du ønsker at få oplyst din restgæld.

Nominel rente

Nominel rente er et begreb som kan forstås på to forskellige måder, og derfor anvendes i flere betydninger. Det er ikke et udtryk du vil blive mødt af når du eksempelvis optager et kviklån. Det vil mere være det der kaldes Nominel Årlig rente. Den nominelle rente betyder den pålydende rente på et lån, men også en rentesats der påvirkes af rentetilskrivninger i løbet af et år (renters rente).

Morarente

Morarente er den rente du som lån tager skal betale som kompensation, for en eventuel forsinket betaling af en termin. Denne vil altid blive udregnet som en procentsats. Derfor er morarente noget du helst skal undgå, så du ikke ender ud med at betale en for høj rente på dit lån. Nogle kalder endda morarenter for en slags strafrente, da det jo er en form for en bøde for en for sen indbetaling.

Kreditorrente

En kreditorrente er den rente som en kreditor kan regne med at få tilbage. Lån udbyderne og banken er sikker hvad du normalt forbinder med kreditorer, da det er dem man lån penge af. Flere glemmer bare at man i visse tilfælde selv er kredit. Der er man eksempelvis ved et indlån i banken, altså hvis du har penge stående på din konto. Dog er det de færreste banker og sparekasser der tilbyder en såkaldt indlånsrente.

Kreditomkostninger

Kreditomkostninger er faktisk det beløb du betaler for at lån penge. Du vil støde på dette begreb, hvis du optager et kviklån eller en af de mange andre lån typer. Kreditomkostninger er derfor sammenligneligt med det tidligere nævnte udtryk ÅOP. Hvis du låner penge med en fast rente, vil dine kreditomkostninger typisk være ret stabile. Dette er dog betinget af at du rettidigt betaler dine terminer.

Lånets løbetid

Lånets løbetid er kort fortalt perioden mellem det tidspunkt lånet blev stiftet og øjeblikket hvor den absolut sidste indbetaling finder sted. Det gode ved kviklån er at du selv bestemmer løbetiden på det lån du optager, hvilket også gør sig gældende for de andre lånetyper. Lånets løbetid er derfor med til at påvirke den månedlige ydelse eller den kvartalsvise termin. Jo længere løbetid – jo lavere ydelse.

Fast rente

Fast rente betyder at rentesatsen i procent aftales og fastlåses ved optagelse af lån, hvor de gennem lånets løbetid forbliver den samme. Fast rente er med andre ord et alternativ til den før omtalte variable rente. Lån med fast rente vil være en fordel for dig der vil have tryghed i forhold til de præcise kreditomkostninger. Man kan også kalde en lån med fast rente for det sikre valg.

Effektiv rente

Effektiv rente og den rente du ved lånets optagelse bliver introduceret for vil hyppigt være forskellige. Man kan faktisk sige at det er begrebet for den totale indtjening i løbetiden på et lån. Dog inkluderer den effektive rente ikke diverse gebyrer. Flere kalder også den effektive rente for debitorrente. Præcis som ved ÅOP er der også her lovgivning som danske kreditorer skal følge, hvilket er den samme.

Debitorrente

Debitorrenten er det beløb, som indeholder den årlige rente, du efter en optagelse af et lån skal betale tilbage til långiveren. Denne rente tilskrives i langt de fleste tilfælde årligt. Dog kan debitorrenten også tillægges hver måned, dette forekommer til tider ved et kviklån. Når du vil optage et lån vil debitorrente give dig et brugbart overblik over, hvor meget lånet kommer til at koste dig.

Afdragsfrihed

Afdragsfrihed er med til at give dig endnu mere luft i økonomien ved et lån. Det betyder nemlig at du udelukkende betaler rente, gebyrer og hvad der ellers er af omkostninger i forbindelse med lånet. Hertil skal der derfor også nævnes, at din restgæld naturligvis forbliver den samme når du vælger afdragsfrihed på dit lån. Du vil her på siden kunne finde finde kviklån og minilån, hvor du har mulighed for at få afdragsfrihed.

Afdrag af lån

Afdrag er det beløb der er indeholdt i din ydelse/termin, som er med til at nedbringe din restgæld. Ved optagelse af et mobillån aftaler man ofte med låne firmaet eller banken, hvor lav en rente samt afdrag der skal betales hver måned eller kvartal. Husk dog altid på at afdraget udelukkende afgør, hvor mange penge der trækkes fra den oprindelige hovedstol.